Wat je moet weten voor je de weg op gaat met je e-bike?

Wat je moet weten voor je de weg op gaat met je e-bike?

Wat je moet weten voor je de weg op gaat met je e-bike?

Met de komst van de elektrische fiets zijn er in het verkeer andere situaties ontstaan. Een e-bike gaat vaak harder dan een gewone fiets, waardoor de vraag kan worden gesteld of er andere regels zijn voor mensen met een e-bike, dan voor de fietser die niet op een elektrische fiets rijdt. Zijn de regels anders en zo ja waar moet je op letten als je met je e-bike de weg op gaat? 

Wat is wettelijk gezien een e-bike? 

Wanneer je gebruik maakt van een standaard elektrische fiets met trapondersteuning, gelden dezelfde regels als voor een gewone fiets. Je houdt je aan dezelfde verkeersregels, fietst op de fietspaden en je bent niet verplicht een helm te dragen. Maar hoe herken je een elektrische fiets? Ten eerste heeft de e-bike trapondersteuning tot 25 kilometer per uur. Andere kenmerken zijn dat je zelf moet meetrappen om vooruit te komen en dat het vermogen van de motor niet meer mag zijn dan 250 watt. 

Meer info over een e-bike

Welke regels gelden er? 

Een bestuurder van een e-bike heeft zich aan dezelfde regels te houden als een “gewone” fietser. Het is niet nodig om een minimumleeftijd te hebben om op een elektrische fietste rijden. Ook heb je geen rijbewijs nodig. Een WA-verzekering is niet verplicht, maar er wordt wel aangeraden om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor particulieren. Mocht er dan iets gebeuren en jij bent aansprakelijk, dan zijn de kosten die hieruit voortkomen niet voor jouw rekening maar voor de verzekeringsmaatschappij. Een ongeluk zit in een klein hoekje en omdat een elektrische fiets sneller gaat dan een gewone fiets, kunnen de gevolgen heftiger zijn. Je fiets hoeft geen kenteken te hebben en je bent verplicht om op de fietspaden te rijden. Ook al is het druk in de zomer en wil je het liefst op de weg rijden, dit is niet toegestaan en kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Zoals gezegd heb je ook geen helm nodig op de elektrische fiets. 

Wat kost een e-bike?

En als je elektrische fiets sneller gaat dan 25 kilometer per uur? 

Er bestaan ook zogeheten speed pedelecs. Dit zijn snelle e-bikes waarmee je tot 45 kilometer per uur kunt rijden. Wanneer je op deze fiets rijdt val je niet meer onder de fietsers, maar onder de bromfietsers. Een speed pedelec kenmerkt zich doordat je wel moet meetrappen, maar de maximale snelheid ligt een stuk hoger dan die van de e-bike. De elektromotor heeft ook meer vermogen, namelijk tussen de 250 en de 4000 watt. Op deze fiets moet je een achteruitkijkspiegel hebben en een gele kentekenplaat. Je bent verplicht en helm te dragen en om een WA-verzekering te hebben. Je mag er niet op rijden als je jonger bent dan 16 jaar en moet een bromfietsrijbewijs haken. Eigenlijk alle regels die ook gelden voor een bromfiets. 

Koop direct een e-bike

Andere berichten