Vouwfiets

Op stap met de vouwfiets

Je ziet ze heel erg veel in de trein en op het station, de vouwfiets is een ideale fiets vanwege zijn formaat als deze ingeklapt is. Eenvoudig mee te nemen in de trein en op de plaats van bestemming vouw je hem uit, om vervolgens je reis te vervolgen op de fiets. Niet alleen voor de trein is de vouwfiets een populair vervoersmiddel, ook voor de auto, bus of de tram heeft een vouwfiets veel voordelen door zijn geringe formaat. Eenvoudig vouw je de fiets in om bijvoorbeeld in de kofferbak van je auto te doen, heb je de fiets nodig dan vouw je deze weer uit en je kunt fietsen.

Geschiedenis van de vouwfiets

De eerste vouwfietsen werden na de Tweede Wereldoorlog geproduceerd door gewone fietsfabrikanten, later door gespecialiseerde bedrijven. De vraag werd steeds groter van mensen die een gedeelte van het woon-werkverkeer per fiets wilden afleggen door de fiets mee te nemen in de trein of de auto. De eerste vouwfietsen waren nog “gewone” fietsen met een knikmechanisme om de fiets middendoor te vouwen. De latere vouwfietsen waren geavanceerder met een betere balans tussen trapoverdracht en wiel en een eigen vouwmechanisme wat meer was dan alleen de fiets in twee knikken. Tegenwoordig zijn de knikmechanismen zeer licht in gebruik en voor iedereen eenvoudig te gebruiken.
Modernere modellen combineren een betere rijvaardigheid tegen afgeven van de ketting door een alternatief aandrijfmechanisme te gebruiken. Ook de elektrische vouwfiets is tegenwoordig bijzonder populair, een combinatie van een vouwfiets en een elektrische fiets. Er zijn zelfs modellen op de markt welke zijn voorzien van een gashendel zoals een snorfiets. Ook het comfort van de fiets is de afgelopen jaren sterk verbeterd, goede vering en veel verstelbare onderdelen voor een optimaal fietsgenot.

Algemeen gebruik van een vouwfiets

Waar de eerste vouwfietsen niet erg comfortabel waren zijn de moderne vouwfietsen zo gebouwd dat ze niet onderdoen voor een normale fiets. Het trapmechanisme is zo gebouwd dat de kleinere wielbasis geen belemmering meer is, ook de vering is zo ontworpen dat het comfortabel aanvoelt als je op een vouwfiets fietst. Langere mensen kunnen ook goed op een vouwfiets fietsen doordat het zadel en het stuur goed verstelbaar zijn in hoogte. Ook het gewicht van de vouwfiets is in de jaren drastisch afgenomen, waar je voorheen nog moet sjouwen om je fiets mee te nemen zijn de nieuwere modellen lichtgewicht en eenvoudig te verplaatsen. 
 

Andere berichten