Tips om zo lang mogelijk gebruik te maken van je fiets  

Tips om zo lang mogelijk gebruik te maken van je fiets  

Tips om zo lang mogelijk gebruik te maken van je fiets  

Een fiets moet, net als elk ander vervoersmiddel, regelmatig onderhouden worden. Op deze manier voorkom je slijtage en gaan onderdelen minder snel kapot. Met deze tips is het onderhouden van je fiets zo gebeurd. 

Voor je gaat fietsen 

Wanneer je gaat fietsen is het goed de bandenspanning te controleren. Wanneer deze te laag is heb je meer last van weerstand en fiets je zwaarder. Ook is de kans dat je een lekke band krijgt een stuk kleiner wanneer de spanning op orde is. Er bestaan speciale bandenspanningsmeters waarmee je de spanning kunt aflezen. Het verschilt per band welke spanning het beste is. Informatie hierover staat vaak op de website waar je de fiets hebt gekocht of je kunt het vragen aan een fietsspecialist. Naast de banden is het ook raadzaam om de remmen te controleren. 

Meer info over een fiets

De fiets netjes wegzetten 

Heb je een flinke rit met de fiets gemaakt? Dan kun je de fiets het beste schoonmaken voor je deze wegzet. Een emmer warm water en een borstel zijn voldoende om de hele fiets mee schoon te maken. Voor de ketting en remblokken kun je een tandenborstel gebruiken. Even afspoelen met water en de fiets goed laten drogen. Als de fiets schoon is kun je de fietsketting nalopen. Geen bijzonderheden? De fiets kan in de schuur. Door het schoonhouden van de fiets, voorkom je dat vastzittend vuil zorgt voor problemen. 

Maandelijks onderhoud aan de ketting  

Bovenstaande tips kun je het beste elke keer doen als je een lange rit met de fiets hebt gemaakt. Er zijn ook dingen die je elke maand kunt doen. Bijvoorbeeld het smeren van de fietsketting. Hiervoor zet je de fiets op z’n kop of, als je hierover beschikt, hang je deze aan een ophangketting. Zo is het achterwiel vrij en kun je de ketting laten lopen door aan de trapper te draaien. Als eerste spuit je ontvetter over de gehele ketting. Vuil kan hierdoor niet aan de ketting hechten. Daarna behandel je de ketting met bijvoorbeeld een siliconenspray of een dun laagje olie. Dit houdt de ketting vet. Verdeel het goed, veeg het overschot aan olie van de ketting met een doek en het onderhoud is klaar.

Wat kost een fiets?

Winteronderhoud 

Wanneer je veel fietst in de winter, vergt dit nog wat extra onderhoud. In de periode dat er sneeuw ligt wordt er gestrooid. Je fiets zal sneller gaan roesten door het zout en pekel als je deze niet goed onderhoud en schoonmaakt. Bovenstaande tips kun je zeker toepassen, maar er zijn ook wat extra dingen die je kunt doen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de fiets op een droge en warme plek te zetten. Zeker wanneer je een elektrische fiets hebt, moet je de accu op een warme plek leggen. Kou is niet goed en kan de capaciteit verminderen. Ook de actieradius kan verminderen in de winter. Het kan voorkomen dat je minder lang kunt doen met de accu, dus laadt deze goed op en kort de fietstochten iets in als dit mogelijk is. Wil je het echt goed aanpakken? Dan bestaan er speciale winterbanden voor de fiets. In de winter is het vaker glad en winterbanden hebben een breder profiel, waardoor je een betere grip hebt op de weg. 

Onderhoud het hele jaar door 

Je fiets zelf het hele jaar door onderhouden is mogelijk. Je kunt per kwartaal de remblokken of -schijven nalopen en de moeren en bouten controleren. Elk half jaar kun je de kabels controleren op slijtage en de speling op de naven nalopen. Ben je niet bekend met deze onderdelen, dan is het beter om het over te laten aan een specialist. Dit zal de hele fiets voor je nalopen en onderdelen vervangen indien nodig. 

Koop direct een fiets

Andere berichten