Stadsfiets

Naar de winkels met een stadsfiets

Door het comfort van de stadsfiets wordt deze veel gebruikt voor dagelijks gebruik, zoals naar het werk, school of naar het winkelcentrum. Over het algemeen zijn de banden van een stadsfiets minder geprofileerd en smaller dan van een mountainbike, maar breder dan een racefiets. Daarom is een stadsfiets niet geschikt om door bossen of velden te rijden of mee te doen aan een wedstrijd. Door het stalen frame is een stadsfiets relatief zwaar, de afstanden die ermee afgelegd worden zijn meestal korte afstanden. Het gewicht is niet nadelig door het vlakke landschap wat Nederland kent.

Het originele ontwerp van een stadsfiets is eenvoudig en sober. Geen versnellingen en een terugtraprem. Daardoor kleine kans op een defect en bijna altijd direct te gebruiken. Omdat de kettingkast gesloten is vergt de fiets weinig onderhoud. Af en toe een schoonmaakbeurt en je kunt er weer een tijd tegenaan. De luxer modellen van de stadfiets hebben versnellingen en handremmen.

Modellen

Het populairste model van de stadsfiets is de omafiets. Tegenwoordig is dit model helemaal terug met hippe accessoires en in vrolijke kleuren te verkrijgen. Vooral bij de jonge dames is dit model helemaal terug in de mode.

De transportfiets kenmerkt zich door ook een gemonteerde bagagedrager aan de voorkant, deze wordt gebruikt om meer bagage mee te kunnen nemen. Aan de voorkant is in veel gevallen een plastic krat of mand permanent gemonteerd om bijvoorbeeld boodschappen in te vervoeren.

Voordelen van een stadsfiets:

  • Onderhoudsvriendelijk
  • Stevig
  • Geschikt voor korte en lange tochten
  • Bagage meenemen is eenvoudig

Nadelen van een stadsfiets: 

  • Aanschafprijs relatief duur
  • Gewicht is aan de hoge kant
Een stadsfiets is vooral populair bij veel consumenten vanwege de robuuste uitvoering, door het gewicht blijft de fiets stabieler tijdens het rijden dan een lichte fiets. Ook voor oudere mensen is dit een voordeel, omdat de fiets niet zo snel omvalt, is het opstappen en op gang komen eenvoudiger. Naarmate je harder fietst, worden stuurbewegingen wel zwaarder met een stadsfiets, de stuurimpuls reageert minder dan bij een lichtere uitvoering. Wil je iemand achterop nemen dan is de stadsfiets daar wel uitermate geschikt voor, bewegingen van de bijrijder hebben minder invloed op de stabiliteit door een combinatie van de fietser en het gewicht van de fiets. Concluderend is een stadsfiets geschikt voor jong en oud, geschikt voor in de stad en lange fietstochten in de regio.

Andere berichten