Racefiets

Racefietsen voor soepele topsnelheid

Racefietsen zijn, zoals de naam al verklapt, fietsen die ervoor gebouwd zijn zo hard mogelijk te gaan en middels hun design zo min mogelijk weerstand van de lucht te ervaren. Hierdoor zijn de materialen die voor het frame van een racefiets worden gebruikt zeer lichtgewicht, zoals carbon en aluminium. Ook heeft een racefiets tot wel tientallen versnellingen. Zo kun je bij elke weerstand, stel dat je bijvoorbeeld een flinke klim moet maken op een bergweg, gemakkelijk en soepel vooruitkomen.

Custombuild je fiets

De racefiets komt in alle soorten en maten. Dit geldt ook voor de onderdelen, want dit soort fiets is heel makkelijk naar wens te customizen. Losse onderdelen zijn heel makkelijk via het internet te koop en zo monteer je, als je een beetje handig bent, zelf een gewenst eindproduct in elkaar. Als fietser die zo hard mogelijk wil gaan en vaak lange tochten maakt, is comfort immers van belang. Door het aanpassen van onderdelen bepaal jij zelf welk stuur, fietszadel, crankstel of schoenplaatje je het fijnste vindt.

Evenwicht bewaren

De racefiets heeft vaker dunnere banden dan een normale fiets. Dit is even wennen, maar het heeft een goede reden. De dunne fietsbanden zijn lichter en geven daarom minder luchtweerstand. Daarnaast kunnen ze veel harder opgepompt worden, waardoor je meer snelheid maakt dan op een normale band omdat de rolweerstand lager ligt. Het kost de fietser dan minder inspanning om tussen verschillende snelheden te wisselen en dat is tijdens een race een erg belangrijk aspect omdat je al je kracht nodig hebt om te winnen. Het nadeel is wel dat de racefietsbanden minder profiel hebben. Hierdoor hebben ze minder grip op de weg en loop je meer kans op een stootlek in je band. Elke beginnende racefietser wordt dan ook aangeraden te leren hoe je snel een band plakt.

Fixed gear

Een fixie oftewel fixed gear is een racefiets die je steeds vaker in het stadsverkeer tegenkomt. Deze fiets heeft geen versnellingen en het tandwiel is direct op het wiel gemonteerd. Hierdoor moet je een constante aanvoer van beweging leveren; goed voor de beenspieren! De fixie is afgekeken van het baanwielrennen, waar dit soort fietsen als doel hebben alle mogelijke snelheid te behalen. Het verraderlijke aan een fixie is echter dat je Je alleen maar zachter kunt gaan door minder te trappen, maar je benen geen rust kunt gunnen want het tandwiel loopt gewoon door. Stilstaan in het verkeer is voor deze snelheidsduivels dan ook geen optie.

Singlespeed

De singlespeed lijkt op de fixed gear, maar bij deze racefiets kun je je benen wel stilhouden. Je kunt namelijk de andere kant op trappen waardoor je snelheid verliest. Dit is wel zo handig als je op volle snelheid over drukke wegen scheurt. Beide soorten racefietsen zijn wegens hun snelheid erg bekend en geliefd bij bijvoorbeeld bezorgers, maar je hebt wat training op de stoep nodig voor je er veilig mee de weg op kunt. Het voordeel is dat je voor weinig geld al een instapmodel hebt dat je naar wens ombouwt. Alles is mogelijk in het segment racefiets!

Andere berichten