Opafiets

De opafiets: al 200 jaar geliefd

De opafiets is minder populair dan de omafiets maar bepaalt alsnog een groot deel van het Nederlandse straatbeeld. Deze stoere klassieker is gebaseerd op een 19e eeuws model, maar blijkt ook 200 jaar later nog goed verkocht. Dat is omdat de opafiets laag in onderhoud is en eventuele mankementen makkelijk zelf te verhelpen zijn. Tel daarbij op dat deze fiets betaalbaar is en je snapt waarom veel mannen dit trouwe stalen ros verkiezen boven een moderner model.

De discussie over de bovenbuis

Hoewel er natuurlijk genoeg dames zijn die op een fiets met hoge stang of dubbelstang fietsen, zoals vrouwelijke wielrenners, is dit oorspronkelijk bedoeld als iets voor de heren. En nog steeds is te zien dat veel mannen op een herenfiets met extra stang fietsen. Deze stang werd in de vorige eeuw ontwikkeld omdat het een steviger en stabieler frame gaf. De term herenfiets wordt overigens steeds minder gebruikt; men verkiest nu liever de term diamantframe om zo minder onderscheid te maken in geslacht. Tevens pleit Veilig Verkeer Nederland er sinds 2017 voor om de stang helemaal af te schaffen. Dit om fietsen genderneutraler te maken en omdat de stang meer ongelukken zou veroorzaken. Zo zouden vooral oudere mannen niet meer zo soepel over de stang stappen en zo in een valpartij verzeild raken. Ondanks alle argumenten van Veilig Verkeer Nederland blijft de opafiets echter een ideale gezinsvriendelijke fiets die het gewicht van een volwassen man en kind makkelijk houdt en lang meegaat. Wel is het bij dit soort fietsen belangrijk je framemaat te laten opmeten voor je overgaat tot aankoop. Zo weet je zeker dat je goed zit en op een veilige manier fietst.

Eenvoudig en authentiek

De opafiets wordt, anders dan de omafiets, vaker gezien met versnellingen. Dit zijn er meestal maximaal drie. Het klassieke type heeft geen versnellingen, een gesloten kettingkast, jasbeschermers, snelbinders en is overwegend zwart. Het is opvallend dat er stukken minder kleurvariaties van de opafiets dan van de omafiets op de markt zijn, maar de authenticiteit en elegantie van het klassieke model lijken het hier toch te winnen. De meest gangbare kleuren van een opafiets zijn zwart, blauw, groen en grijs. Vind je dit saai en ben je een kleurrijker type? Natuurlijk kun je je opafiets zelf altijd opleuken met stoere accessoires als een voordrager of fietstassen. Het voordeel van een opafiets is namelijk dat accessoires van bijna elk merk op een standaardmodel passen.

Andere berichten