Mountainbike

De mountainbike: krachtpatser onder de fietsen

De mountainbike is misschien wel de stoerste fiets die er is en is geschikt voor elk terrein. Met een mountainbike neem je met gemak de moeilijk begaanbare routes die je met een normale fiets niet zou kunnen afleggen zonder ernstige schade te maken. Zo race je behendig een modderige heuvel af zonder daarbij grip te verliezen en is ook een rotsig pad omhoog je niet te gek. Kortom, als jij op zoek bent naar fietsavontuur is de mountainbike absoluut wat voor jou.

Scheuren in verschillende versnellingen

Om ervoor te zorgen dat je op elk terrein de minste weerstand ervaart, heeft de mountainbike veel versnellingen. Soms zijn dit er zelfs wel 30. Zo vlieg je supersnel en soepel van het bos naar de verharde weg en door modderige weilanden. Om het veilig te houden hebben bijna alle mountainbikes hydraulische remmen die zeer nauwkeurig werken en reageren op de lichtste aanraking. De kenmerkende extra dikke banden met duidelijk profiel zorgen voor meer houvast op verschillende soorten bodems. Zo glijd je niet weg als je op volle vaart door de modder scheurt.

Stevig maar vederlicht

Wegens de flinke smakkerds die mountainbikes soms mee moeten maken, is het van belang dat het frame stevig is maar ook lichtgewicht en duurzame onderdelen heeft. Zo zet je de fiets snel achterop de auto, kun je ‘m makkelijk dragen als iets je pad blokkeert maar blijft alles ook heel als je onverhoopt een val maakt. Wegens de avontuurlijke manier van fietsen bij het mountainbiken zijn een helm als bescherming en een speciale bril tegen modderspatten dan ook geen overbodige luxe.

Verscheidene soorten vering

Vering wordt gezien als een pluspunt voor de fietser. Deze ervaart met vering meer comfort tijdens de rit en de banden houden zo beter bodemcontact. Voor mountainbikes onderscheiden we meerdere soorten vering, waarvan de full suspension de meest bekende vorm is. Hierbij heeft de mountainbike zowel aan de voor- als achterkant vering. Er zijn ook zogenaamde hardtails op de markt, waarbij sprake is van helemaal geen vering. Het voordeel is dat deze goedkoper zijn dan de meeste mountainbikes, maar anders dan bij een full suspension vangt de fietser hierbij elke schok op. Hardtails zijn dan ook vooral geschikt voor minder ruw terrein, zoals bijvoorbeeld gebruik in de stad of op plattere ondergrond. Hoewel vering wordt aangeraden, ligt het aan de fietser en het gebruik van de mountainbike welke versie de voorkeur betreft.

Andere berichten