Kinderfiets

Stevige en veilige kinderfietsen

Als er één fiets is die stevig en veilig moet zijn en tegen een stootje moet kunnen, is het wel de kinderfiets. Een kinderfiets is immers voor de jongsten om op te leren fietsen, voor oudere kinderen vaak ook om mee te crossen en moet tevens alle ritjes naar school aankunnen. Het is dan ook belangrijk dat een kinderfiets solide in elkaar zit en hier en daar een valpartij of botsing met de stoeprand aankan. Daarnaast moet de fiets natuurlijk makkelijk fietsen zodat je kind de aandacht volledig bij de weg kan houden. Het is daarom belangrijk goed te kijken naar wat voor model en welke wielmaat er bij jouw kind past.

Wielmaat kinderfiets bepalen

Om ervoor te zorgen dat een kind op een veilige manier leert fietsen, is het van belang dat de fiets niet te hoog is. Het kind moet met de bal van de beide voeten bij de grond kunnen om een veilig gevoel te ervaren. Koop daarom nooit een kinderfiets die te groot is met het idee dat ze er dan langer plezier van hebben als ze groeien, maar kies liever voor een in hoogte verstelbaar zadel. Als vuistregel kun je nemen dat de gemiddelde wielmaat voor kinderen van vier tot acht jaar ongeveer zestien tot achttien inch is. De beste manier om echter te bepalen welke maat geschikt is, is door je kind op verschillende fietsen te laten plaatsnemen.

Zijwieltjes, spaakkralen en de leukste prints

Fietsen is heel gezond. Het is dan ook belangrijk dat de fiets pakken aantrekkelijk is voor het kind. Kinderfietsen zijn daarom vaak kleurrijk. Er zijn zelfs kinderfietsen zijn die volledig zijn afgestemd op een bepaald thema of iemands favoriete tekenfilmheld. En wat is er nou leuker dan je kind te verrassen met een fiets van een favoriet personage? Daarnaast zijn kinderfietsen nog vrolijker te maken door makkelijk monteerbare zijwieltjes in allerlei kleuren voor de kleinsten, ratelende spaakkralen, gekleurde stuurgrepen en pedalen en toeters.

Van kinderfiets naar tienerfiets

Kinderen groeien als kool. Opeens zijn ze tieners en willen ze zelf naar school fietsen met hun vriendjes en vriendinnetjes en moeten er zware schooltassen meegenomen worden. Daarom is het handig om voor die leeftijdsgroep een rek, mandje of fietstassen in hippe kleur aan te schaffen zodat hun schooltas makkelijk en op een leuke manier vervoerd kan worden. Voor de extra veiligheid zijn de meeste fietstassen van reflecterende strepen voorzien. Veel kinderfietsen bieden daarnaast automatisch werkend licht, zodat er niet altijd aan fietslampjes gedacht hoeft te worden maar je kind toch goed zichtbaar is voor andere weggebruikers. En die lange kinderbenen die steeds langer worden? Gewoon de verstelbare zadels weer wat hoger zetten zodat ze nog lang veilig naar school kunnen fietsen!

Andere berichten