Het belang van een fietszitje

Het belang van een fietszitje

Het belang van een fietszitje

Een moeder op de fiets met haar kind in een fietszitje, met één hand aan het stuur en met de telefoon aan het oor. In deze situatie doet de moeder eigenlijk één ding goed: het kinderzitje op de fiets. Met een fietsstoeltje maak je het niet alleen voor jezelf en voor je kind veiliger, maar ook nog eens comfortabel. Kortom: genoeg redenen om naar een dergelijk handig product te kijken.

Meer info over een fietszitje

De voordelen van een kinderzitje op de fiets

Als je jouw kind naar school brengt, wil je dat uiteraard op een veilige en aangename manier doen. Om dat voor elkaar te krijgen, is de aanschaf van een kinderzitje aan te raden. 

Met een fietsstoeltje aan de voor- of achterzijde van de fiets kan je jouw kind een comfortabele zithouding bieden. Bovendien is het ontzettend veilig voor je kind. Hij/zij zit stevig en stabiel, terwijl jij ook je stabiliteit zonder enige problemen kunt houden.

Een ander voordeel is dus terug te vinden in de veiligheid. Jaarlijks komt een rapport uit met daarin het aantal fietsongelukken. Uit dit rapport blijkt jaarlijks weer dat veel kinderen betrokken zijn bij deze ongelukken. Dat is mogelijk te voorkomen: het enige wat je hoeft te doen, is een fietszitje op je fiets te monteren. Daarbij heb je ook nog het voordeel dat je tegenwoordig de keus uit allerlei soorten fietszitjes hebt.

Wat kost een fietszitje?

De verschillende varianten

In de afgelopen jaren hebben de technologische ontwikkelingen zeker niet stil gestaan. Onder meer deze ontwikkelingen hebben gezorgd voor een uitgebreid aanbod van zitjes. Het verschil zit onder andere in de vorm van het zitje en de manier waarop je het zitje vast kunt maken. Hieronder zoomen we graag nader in op de verschillende varianten:

Fietszitje voor

Een eerste mogelijkheid is om een fietsstoeltje aan de voorkant van de fiets te bevestigen. In dat geval zit je baby/kind veilig, kan hij/zij een stabiele en aangename houding aannemen en kan hij/zij tevens lekker naar voren kijken. Een fietsstoeltje aan de voorkant van een fiets is met name geschikt voor kinderen van 6 maanden tot 3 jaar. 

Voor jou als ouder is het van belang om je goed voor te bereiden op een fietsstoeltje aan de voorkant van de fiets. Je hebt bijvoorbeeld minder ruimte om op te stappen; het zitje zit namelijk bevestigd aan de stuurpen van je fiets.

Ook moet je goed opletten bij het sturen; niet alle fietsen hebben een geschikte stuuruitslag in combinatie met een fietsstoeltje. Als je een nieuwe fiets, bijvoorbeeld een moederfiets, gaat kopen, is het aan te raden om hier goed op te letten.

Fietszitje achter

Als je kind ouder is, is het beter om uit te kijken naar een zitje op de achterkant van de fiets. De stelregel hierbij is eigenlijk dat je kind tussen de 3 en 6 jaar oud is. Tot een leeftijd van 6 jaar kan je jouw kind op de fiets meenemen. Na die tijd is het, onder meer vanwege het gewicht, noodzakelijk dat je kind zelf gaat fietsen.

Bij het uitzoeken van een fietsstoeltje voor aan de achterkant van de fiets moet je goed op de klasse letten. De fabrikanten maken onderscheid tussen de volgende klassen:

  • Klasse A15: geschikt voor kinderen met een gewicht van maximaal 15 kilo
  • Klasse A22: geschikt voor kinderen met een gewicht van maximaal 22 kilo

Fietszitje op bagagedrager of zadelbuis

Bij sommige fietsen is de bevestiging van een fietszitje nog niet al te makkelijk. In dat geval kan je het zitje eventueel op de bagagedrager of zadelbuis monteren. Als dat het geval is, moet je daar wel de juiste bevestigingsstukken voor hebben. Met deze bevestigingsstukken is het mogelijk om de zitjes op een veilige manier te monteren.

Meer info over een fietszitje

Fietszitje in combinatie met een elektrische fiets

De elektrische fiets is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Je vraagt je wellicht af of het mogelijk is om een fietsstoeltje op een elektrische fiets te bevestigen? Dat is mogelijk, maar je moet wel bijzonder goed opletten.

Het accupakket van een elektrische bevindt zich meestal aan de achterkant. Het accupakket zit bijvoorbeeld in de bagagedrager verwerkt. Ons advies is om een fietsstoeltje nóóit op het accupakket te monteren. Bij een elektrische fiets kan je het fietszitje het beste aan de voorzijde bevestigen.

Besluit

Het mag duidelijk zijn dat de aanschaf van een kinderzitje voor op de fiets zeker aan te raden is. Wil je ook graag een veilige en aangename zit plek voor je kind verkrijgen? Koop dan direct je gewenste fietszitje in onze webshop!

Koop direct een fietszitje

Andere berichten