De vijf beste tips voor e-bikes

De vijf beste tips voor e-bikes

De vijf beste tips voor e-bikes

Met de naderende zomer denk jij er misschien aan om een e-bike aan te schaffen of om reeds aangeschafte elektrische fiets weer uit de schuur te halen. Het wordt een steeds populairder en handiger vervoersmiddel en in dit artikel lees je aantal tips voor het kopen van een nieuwe e-bike en handige weetjes voor als je er al een hebt.

Meer info over een e-bike

Tip 1 – Bepaal voor je gaat kopen eerst een aantal dingen

Er is ruime keuze wat betreft elektrische fietsen. Ze verschillen in prijs, uitvoering, type motor en hoe je moet remmen. Al deze verschillende opties maken het niet makkelijk. Het is goed om hier van tevoren over na te denken en je in te lezen over de verschillende soorten e-bikes. Wat wil je aan de fiets uitgeven? Welke accuduur heb je nodig? Hoeveel versnellingen wil je hebben en wat voor soort extra gebruikersgemakken moet de fiets hebben? Dit zijn vragen die je jezelf kunt stellen. Hoe beter je van tevoren hebt beslist wat jij belangrijk vindt bij een nieuwe e-bike, hoe makkelijker de keuze wordt.

Tip 2 – Verdiep je in de verschillende typen

Naast bovenstaande aspecten, is het ook goed om je in te lezen over de verschillende soorten e-bikes. Er zijn binnen het aanbod e-bikes, ook nog verschillen in het type fiets. Wist je bijvoorbeeld dat je elektrische vouwfietsen hebt? Of dat je kunt kiezen voor een racefiets die elektrisch ondersteund wordt? Zelfs bakfietsen zijn er tegenwoordig in een elektrische uitvoering. Goed om je hier van tevoren in te verdiepen, want misschien werkt een elektrische fiets die je compact kunt opvouwen wel het beste voor jou omdat je veel met het openbaar vervoer reist.

Wat kost een e-bike?

Tip 3 – De accuduur verlengen

Als je een e-bike hebt, merk je meestal na drie tot vijf jaar een afname in capaciteit in de accu. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de levensduur van je accu te verlengen. Bijvoorbeeld door de accu op te laden op een plek die niet te warm is, maar ook niet te koud. Ook is het beter de accu niet pas op te laden wanneer deze helemaal leeg is en de fiets niet weg te zetten wanneer deze leeg is. Merk je gewone fietsen een verschil als je banden hard opgepompt zijn, ook bij e-bikes is het beter dat de banden hard zijn. Op deze manier is er minder weerstand en hoeft je accu minder hard te werken. Deze gaat vervolgens langer
mee.

Tip 4 – Onderhoud van je e-bike

Omdat er in een elektrische fiets elektronica zit, moet hier vaker onderhoud aan worden gepleegd dan aan een gewone fiets. Het is nodig om regelmatig naar de motor en accu te laten kijken. Sla ook geen onderhoudsbeurten over, omdat je bij veel fabrikanten alleen garantie krijgt als de fiets regelmatig is nagekeken. Let hierbij ook op of de winkel waar je de fiets koopt, ook de onderhoudsbeurten verzorgd. Niet elk merk e-bike wordt door alle fietsenhouders onderhouden. Een reden daarvoor is bijvoorbeeld dat ze geen dealer zijn, waardoor ze niet de juiste onderdelen hebben.

Tip 5 – Bespaar op de aanschaf

Elektronica blijft in ontwikkeling, zo ook de e-bike. Elk jaar komen er weer betere versies uit en men wilt graag een mooier, sneller of nieuwer model. Om deze reden zijn er veel tweedehands e-bikes op de markt. Ook wanneer je geen budget van een paar duizend euro hebt, kun je een e-bike rijden. Maar let op dat je weet wat je koopt. De fiets is al gebruikt door iemand en je weet niet wat de staat is. Wanneer je zelf niet veel verstand hebt van e-bikes is het aan te raden deze bij een dealer te kopen. Deze weet precies of een fiets in goede staat is en of de fiets niet gestolen is. Op de website van het RDW kun je zelf ook checken of de fiets die jij wilt kopen als gestolen is opgegeven.

Koop direct een e-bike

Andere berichten