Accu elektrische fiets

Accu elektrische fiets

Accu elektrische fiets

Wat is het belangrijkste verschil tussen een elektrische fiets en een ‘normale’ fiets? Juist, dat verschil is terug te vinden in de accu. Een elektrische fiets heeft te allen tijde een accu nodig. Deze accu is immers de brandstof voor de gehele fiets. Deze accu helpt jou om hoge snelheden te behalen, terwijl je daar zelf weinig kracht voor hoeft te zetten. 

 

Bij het aanschaffen van een elektrische fiets is het dan ook van belang om goed op de accu te letten. In ons overzicht van elektrische fietsen zie je allerlei elektrische fietsen staan. Per fiets kan je aflezen wat voor accu de fiets heeft. Bij een kopje zoals ‘Specificaties aandrijving’ staat onder meer vermeld wat voor accu het is. Daarnaast staat er vermeld of/hoe je de accu op dient te laden en wat de oplaadtijd van de accu is. Wij kunnen je van harte aanraden om hier veel aandacht aan te besteden. Een prima accu kan namelijk het verschil maken tussen een goede elektrische fiets en een héle goede elektrische fiets. 

 

De plek van de accu

Bij het ontwerpen van een elektrische fiets hebben fabrikanten twee mogelijkheden. Ze kunnen de accu verwerken in of op het frame of ze bevestigen de accu onder de bagagedrager. Beide varianten hebben zo hun voor- en nadelen:

 

Accu onder de bagagedrager voordelen:

 
  • De accu is eenvoudig te monteren en demonteren

  • De accu valt niet al te veel op

  • Het zwaartepunt ligt aan de achterzijde van de fiets

 

Accu onder de bagagedrager nadelen:

 
  • Niet bij alle fietsen is er plek onder de bagagedrager

  • De bagagedrager kan inleveren op het gebied van stabiliteit

 

Accu in het frame voordelen:

 
  • Het zwaartepunt ligt lager

  • De elektrische fiets lijkt net op een ‘normale’ fiets

  • De wegligging van de elektrische fiets is stabieler

 

Accu in het frame nadelen:

 
  • De accu kan in de weg zitten tijdens het fietsen

  • Niet alle accu’s in het frame zijn uitneembaar; het opladen kan hierdoor lastig(er) gaan

 

Een fietsaccu heeft een onwijs belangrijke functie. Zoals je hierboven hebt kunnen zien, hebben de verschillende mogelijkheden van plaatsing van de accu bepaalde voor- en nadelen. Om van de belangrijke functie van een fietsaccu optimaal te kunnen genieten, moet je goed rekening houden met bovenstaande punten. Wil je bijvoorbeeld dat de accu makkelijk uitneembaar is? Dan is het voor de hand liggend om voor een elektrische fiets te gaan waarbij de accu onder de bagagedrager geplaatst is. Anderzijds kan je met een accu in het frame genieten van een betere wegligging en een zwaartepunt die lager (prettiger) is. Beide varianten hebben zo dus hun voor en tegens.

 

Onderhoud van een fiets accu

Als je een elektrische fiets hebt, is het van belang om de fietsbatterij (accu) goed te onderhouden. Normaliter gaat een dergelijke accu zo’n 4 tot 5 jaar mee. Wil je ook echt van een dergelijke periode kunnen genieten van de accu? Dan moet je deze dus goed onderhouden. Je kunt dit doen door eerst de handleiding goed door te nemen. Je weet hierdoor exact hoe je de accu op moet laden en hoe je de laadprocedure kunt optimaliseren.

 

Daarnaast is het aan te raden om een elektrische fiets zoveel mogelijk binnen neer te zetten. Ga je een paar weken op vakantie? Dan is het funest voor de accu om deze in de koude buitenlucht te laten staan. Nee, het is dan veel beter om de fiets even in een schuur te zetten waarbij de temperatuur ongeveer op kamertemperatuur is.

 

Uiteraard is het ook aan te raden om altijd de juiste acculader te gebruiken. Probeer geen acculaders uit die je via AliExpress kunt kopen. Ons advies is om altijd de meegeleverde acculader te gebruiken. Is deze onverhoopt kapot gegaan? Dan heb je mogelijk nog garantie. Indien dat niet het geval is, raden wij aan om de accu van het merk te kopen. Daarmee ben je immers verzekerd van een prima functionerende acculader.

 

Tot slot willen we je nog aanraden om nooit zelf te gaan experimenteren met de reparatie van de fiets accu. Een dergelijke accu kan alleen gerepareerd worden door vakmensen. Ga dus niet zelf stuntelen, maar geef dit uit handen aan de vakman. Daar worden zowel jij als jouw accu blij van.

 

Elektrische fietsen vergelijken

Heb je interesse om een elektrische fiets aan te schaffen? Dan is de fietsaccu dus één van de belangrijkste criteria waar je goed op dient te letten. Uiteraard spelen ook andere criteria een belangrijke rol. Kan je een beetje hulp gebruiken tijdens het vergelijken van elektrische fietsen? Dan ben je bij https://vergelijkonlinefietsen.nl/ in ieder geval aan het juiste adres. Met onze website kan je gericht zoeken naar een elektrische fiets die perfect aansluit op jouw wensen.

Andere berichten